Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bra söktryck till lärarutbildningen i Gävle i höst

Publicerat fredag 2 augusti 2013 kl 13.04
Anna Söderlund: "Det är otroligt glädjande"
1:37 min
1 av 2
För första gången sedan 2011 fylls majoriteten av platserna på ämneslärarprogrammet på lärarutbildningen på Högskolan i Gävle. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Micael Melander är utbildningssamordnare på Högskolan i Gävle och berättar att höstterminen för lärarutbildningen ser bra ut. Foto: Josefine Owetz/Sveriges Radio.

Om några veckor startar höstterminen på landets högskolor. Och för första gången sedan 2011 fylls många av platserna till ämneslärarutbildningarna på Högskolan i Gävle. Till hösten har samtliga program på lärarutbildningen tillräckligt med antagna för att starta.

Micael Melander är utbildningssamordnare på Högskolan i Gävle:

– Det ökar mest på ämneslärarsidan och grundlärare 4-6. Det programmet kan vi faktiskt starta i år. Vi har erbjudet det två höstterminen tidigare men inte kunnat starta på grund av lågt söktryck, säger Micael Melander.

Ett av de program vars söktryck har ökat mest är ämneslärarutbildningen. I höst fylls majoriteten av platserna där, men så har det inte sett ut på några år. Det har högskolan i gävle försökt motverka genom en rad åtgärder. Micael Melander, utbildningssamordnare, igen.

– Nu har vi på något vis garderat oss och satsat på de ämnen som rekryterar bäst. Vi erbjuder nu fyra ingångsämnen, säger Micael Melander.

Till hösten finns det 360 platser på lärarutbildningen på Högskolan i Gävle och efter första antagningsbeskedet är 344 studenter antagna till de olika programmen.

Anna Söderlund är vice ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Gävle och hon blir glad när hon får höra om söktrycket till lärarutbildningen på högskolan i Gävle.

– Det är otroligt glädjande. Jag hoppas att våra kampanjer bidragit till det och att man ser positivt på läraryrket, säger Anna Söderlund.

Men även om det ser bra ut för lärarutbildningen i höst så ser hon på framtiden med tillförsikt.

– Jag hoppas att det är ett steg i rätt riktning. Men jag tror inte att vi ska ropa hej än. Det behövs fler satsningar på lärare, säger Anna Söderlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".