1 av 5
foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio
2 av 5
foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio
3 av 5
foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio
4 av 5
foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio
5 av 5
foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio

Fler bärplockare kan vara på väg till Gävleborg

Oklart hur många bärplockare det finns i Gävle
1:48 min

Bärplockarna som lever under svåra förhållanden i Mehedeby i norduppland kan vara på väg att röra sig norrut. I området kring Tönnebro i Söderhamns kommun finns flera läger med bärplockare men exakt hur många läger det finns i Gävleborg är oklart säger Jan Ekholm vid polisen i Gävleborg

I närheten av Tönnebro längs riksväg 83 finns flera läger där bärplockare, främst från Bulgarien, bor.

När P4 Gävleborg träffar dem så är det inte många som kan varken engelska eller svenska, men i ett läger träffar vi några som kan. De vill inte spelas in och de vill vara anonyma men de säger att det är dåligt med bär i skogen i år.

De har varit här i tio dagar nu men lyckas bara plocka bär för 240 kronor om dagen per person.

En person säger att han hellre skulle arbeta som byggnadsarbetare i Sverige, eftersom blåbärsplockning ger för dåligt betalt.

Trots de svåra ekonomiska förhållandena är det ännu ingen som sökt hjälp  hos socialtjänsten i Söderhamn. Ägarna till markerna där lägren vi besökt är Bergvik skog men skogen förvaltas av Stora Enso, och regionchef Fredrik Granat säger att de känner till att lägren finns där:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".