1 av 2
Den regnbågsfärgade terrängbilen som användes i Söderhamns prideparad tidigare i sommar. Nu har den körts till Stockholm för att medverka i pridefestivalens stora parad. Foto: Privat
2 av 2
Den regnbågsfärgade terrängbilen från Söderhamn – som nu i helgen befinner sig i Stockholm.

Regnbågsfärgad terrängbil från Söderhamn i prideparaden: "Viktigt att visa delaktighet"

1:30 min

I går kunde en regnbågsfärgad terrängbil synas på E4:an mellan Söderhamn och Stockholm.

– Det var några som faktiskt tutade och vinkade. Det var väldigt kul, säger Frida Olsson, projektledare för Söderhamns kommuns varumärke.

I går rullade en regnbågsfärgad terrängbil från Söderhamn mot Stockholm. Ombord fanns bland annat ett antal personer från Söderhamns kommun som skulle ta sig till huvudstaden för att medverka i årets prideparad.

Och resan gick inte obemärkt förbi, berättar Frida Olsson, projektledare för Söderhamns kommuns varumärke.

– Det var några som faktiskt tutade och vinkade på E4. Det var väldigt kul att få uppmärksamhet.

I dag är det dags för den stora prideparaden i Stockholm – ett klassiskt inslag i den årliga pridefestivalen som främst riktar sig till HBTQ-personer. I årets parad finns Gävleborgs län representerat i form av människor från Söderhamn.

Frida Olsson åkte med ett gäng kollegor i går ner med en regnbågsfärgad terrängbil, helt i privat regi. Enligt henne är staden dessutom den enda i landet som medverkar i paraden under just ett stadsnamn.

– Alla vi som går i tåget kommer att ha en t-shirt som det står Söderhamn på. Om jag har förstått det rätt är vi även den första staden någonsin som går i prideparaden under ett stadsnamn.

Vad är syftet med er resa till Stockholm?

– Dels är det att vi gör någonting tillsammans för stoltheten för Söderhamn. Sen är det också det viktiga i själva prideevenemanget i stort, och att visa delaktighet i det. Men sen är det så klart också för att visa upp Söderhamn, och att vi står för öppenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista