Hälsingegården Kristofers, en av gårdarna på Unescos världsarvslista. Foto: Love Liman / Sveriges Radio

Turismen ökar till Gävleborg - världsarvsgårdar lockar

Charlotta Netsman: "En strid ström av turister"
1:26 min

Turismen i Gävleborgs län ökar stadigt - det visar Tillväxtverkets årsbokslut för 2012. Under förra året ökade antalet gästnätter i länet med tre procent. Och kanske blir det ännu mer 2013. På Hälsingegårdarna har man märkt av en strid ström av turister sedan gårdarna blev ett världsarv.

– Vi har i snitt haft 270 besökare per dag de första veckorna och de senaste veckorna nu när turisterna verkligen kommer är det runt 600. Vi får väldigt positiv respons från alla. De får hjälp, förslag på färdrutter och vilka evenemang som är aktullet, berättar Charlotta Netsman, verksamhetsutvecklare på Besökscentrum för världsarvet på Stenegård.

Sju hälsingegårdar har hamnat på Unescos lista över världsarv, vilket lockat en ny bredd av besökare. Charlotta Netsman är positivt överraskad över tillströmningen.

– Ja vi körde ju igång här 25 maj och vi har haft en strid ström av turister, både svenska och internationella, som kommer hit för att få hjälp att hitta på ut på gårdarna. Det finns ju många gårdar men alla är inte öppna så man bara kan åka ut utan man får förboka. Då hjälper vi till!

Charlotta Netsman berättar att majoriteten av Hälsingegårdarnas besökare är från Sverige men även fransmän, tyskar och holländare har hittat till gårdarna. Å redan nu blickar Charlotta framåt hur man kan utveckla turismen till gårdarna nästa år.

– Jag tror att vi ska jobba ganska mycket inför nästa år med att förädla erbjudanden. I år har vi haft mycket turister som kommer in och är på väg ut så kan vi skicka dem ut och sådär. Men vi kan ju göra både turresor och paket ihop med andra upplevelser. Vi kan också jobba mer med gemensamma kanaler på nätet.

Det låter som om kommunerna och arrangörerna behöver förbättra sitt samarbete?

– Ja man kan alltid tajta till det, säger Charlotta Netsman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".