1 av 5
– "Jag är glad för vår bebis, och jag är glad för att vi lever. Vi har fått livet tillbaka", berättar Samaher Mezban som födde dottern i bilen efter att den kraschat i Forsbacka, med hela familjen. Foto:Mikael Sanner/Sveriges Radio
2 av 5
Bortsett från blåmärken så mår hela familjen bra efter olyckan. Foto:Mikael Sanner/Sveriges Radio
3 av 5
Samaher Mezban vilar ut på BB tillsammans med sonen Bassam Fadhil och nyfödda dottern efter den dramatiska födseln. Foto:Mikael Sanner/Sveriges Radio
4 av 5
Mamma Samaher Mezban har ont i kroppen efter olyckan, men är lycklig att familjen lever. Pappa Mokhles Raheema, sonen Bassam Fadhil och dottern Ilan Fadhil hälsar på familjens nytillskott. Foto: Mikael Sanner/Sveriges Radio
5 av 5
Belinda Eriksson blev vittne till bilkraschen och var snabbt på plats för att hjälpa familjen. Foto:Johan Järvestad/Sveriges Radio

Bilolycka blev till babylycka

3:54 min

Den lilla flickan fick en dramatisk start i livet när mamma Samaher Mezban kände hur hon var på väg att föda i bilen. Hennes man som körde bilen blev antagligen så distraherad av födseln att han körde in i vajerräcket och sedan fick kast på bilen  på E 16 utanför Forsbacka vid 17-tiden på söndagen.

I bilen fanns hela familjen, med två små barn och de var på väg till förlossningen på Gävle sjukhus, då bilen råkade ut för en olycka, voltade och hamnade i diket.

– Jag skrek jättemycket, och så såg han hur bebisen komma ut, så han titta inte på bilen. Jag trodde att min familj hade dött. Sen hörde jag min man skrika, sen kom det människor, berättar Samaher Mezban.

Belinda Eriksson från Hofors blev vittne till den dramatiska bilkrachen vid Forsbacka. Bilen landade tillslut rättvänd och Belinda Eriksson och hennes son sprang stannade för att se hur det gått för personerna i bilen.

Och när Belinda Eriksson såg pappan bära ut den lilla var det ingen tvekan om vad som hänt.

– Då förstod jag att men gud, det är ju en nyfödd bebis! Den var kladdig i håret och skrynklig i ansiktet och hade inte öppnat ögonen än heller, berättar Belinda Eriksson.

Ungefär fem bilar hade nu stannat till vid olycksplatsen och av ren tur råkade det bland dom hjälpande både vara en barnmorska och en brandman.

– Det var ju på gång och hon hade hjälp av ambulanspersonal på plats, säger Temo Allenbäck, vakthavande befäl vid Gävlepolisen.

Det hela slutade lyckligt. Ingen skadades allvarligt och mamma Samaher Mezban och hennes nyfödda dotter vilar nu ut på sjukhuset.

För 8-åriga storebror Bassam Fadhil var det obehagligt när bilen voltade ner i diket och hans lillasyster föddes i samtidigt. Det berättar han från ett rum på förlossningsavdelningen på Gävle sjukhus.

– Jag tror inte att jag kommer att glömma bort edt, inte ens om hundra år, säger Bassam Fadhil.

P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista