Monica Granlund, vd Söderhamn nära Maria Lind (S), ordförande och Stefan Jönsson, Seriq.

Första spadtaget för biogasanläggning på Långtå

1:33 min

I dag startas markberedningen på Långtå i Söderhamn för att uppföra en biogasanläggning för 22,5 miljoner kronor. Biogasen kommer att tillverkas av matavfall, slam från reningsverket och hästgödsel.

– Det betyder att vi får ett miljöprojekt som heter duga. Där vi använder vårat matavfall till att köra våra bilar med, säger Maria Lind är ordförande för Söderhamn Nära.

– Nu slipper vi köra vårat matavfall till Bollnäs för förbränning. Nu kan vi använda det till något som är mycket bättre, menar Maria Lind.

I början på nästa år ska biogasanläggningen vara klar för att börja leverera biogas till kommunens bilar. Ambitionen är att kommunen ska bli självförsörjande på drivmedel inom kommunkoncernen.

För miljön blir det en vinst när biogasanläggningen är i full drift. Varje år minskas koldioxidutsläppet med 500 ton.

– Vi bygger en småskalig biogasanläggning som är anpassad för Söderhamns storlek, och det är ju unikt i sig, berättar entreprenören Stefan Jönsson från Seriq

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista