1 av 2
Prisbelönta djur som avlats fram på gården Kristofers i Järvsö årets nötköttsproducenter. Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Stephanie och Pär Kristofers i Järvsö är årets nötköttsproducenter i Gävleborg. Foto:Hasse Persson/Sveriges Radio

Världsarvsgård i Järvsö årets nötköttsföretagare

Världsarvsgård prisas för sin avel
1:33 min

LRF i Gävleborg har i dag utsett årets nötköttsföretagare. Det är ett erfaret jordbrukarpar i Järvsö som driver Världsarvsgården Kristofers med inriktning på köttdjur med stamtavla och goda egenskaper som djur och som köttproducenter.

– Pär och Stephanie är väldigt duktiga köttbönder som också är väldigt måna om att hålla en bra avel. Och utifrån de vi har titta på i Gävleborg i år så har vi sett att det här är två mycket duktiga företagare som är väl värda att också nomineras till årets nötköttsföretagare. De har också goda föreutsättningar att bli årets nötköttsföretagare i Sverige 2013, säger Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg:

Mjölkossorna är borta och Hereforddjuren har flyttat in på Världsarvgården Kristofers i Järvsö där Pär och Stephanie Kristofers föder upp kalvar efter egna avelsidéer. De säljs årsgamla. 50 dikor och tre tjurar finns på gården.

– Man ska få en fungerande ko och ett bra slaktdjur. En kalv ska födas lätt och växa bra, först på mjölken som kon har och sen äta gräs så att de växer bra på det. Det är vad det går ut på, berättar Pär Kristofers

Stephanie Kristofers som med maken Pär är årets nötköttsproducenter i Gävleborg genom metodisk avel på framförallt rasen Hereford.

Hur hittar man dessa egenskaper på djuren?

– På köttdjur så är det framförallt på de tre viktiga vägningstillfällena. Vid födseln, vid 200 dagars ålder och när de blir ett år, och utifrån de vikterna kan man mäta hur mycket mjölk deras mamma har producerat, säger Stephanie Kristofers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".