Barbro Frid är en av många torghandlare i Gävle. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio

Rötmånaden är här - var rädd om matvarorna

1:41 min

Just nu gäller det att vara extra försiktig med sina matvaror för att undvika magsjuka. Vi är mitt i den så kallade Rötmånaden - den tid på året då det brukar vara som varmast och fuktigast och matvaror lätt ruttnar om de står framme.

Barbro Frid är torghandlare i Gävle och handskas dagligen med färska råvaror:

– Det viktigaste är att ingenting ska stå framme i matväg. Det ska stå svalt och kallt och täckt, så det inte kommer några flugor i maten, säger hon.

Begreppet Rötmånad har djupa rötter i mytologi och folktro och beskriver den tid på året då solen står som högst, det är varmt och maten lätt ruttnar.

– Egentligen blir maten inte sämre under rötmånaden utan det handlar om att om mat förvaras för varmt så kan bakterier och även mögel tillväxa. Det här är en period på året då det ofta är varmt så då kan det blir problem, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Enligt Livsmedelsverket ökar generellt inte fallen av matförgiftning på sommaren, men det finns vissa bakterier som trivs extra bra i värmen som man ska se upp med.

– Vissa bakterier som finns hos djur som också kan orsaka sjukdom hos människor, som till exempel salmonella, blir vanligare mot slutet av sommaren och en bit in på hösten, säger Mats Lindblad.

Tips: Så undviker du bakterier under Rötmånaden

  • Låt inte mat stå framme i sommarvärmen.
  • Har du en buffé, ta fram lite mat åt gången.
  • Om du spar rester - se till att de inte stått framme för länge.
  • Tvätta händerna innan du lagar mat och var extra noga med hygienen om du lagar mat utomhus.
  • Var extra noga att ställa in mat du ätit med händerna, som räkor och ägg, då man har mycket bakterier på händerna som frodas i värmen.
  • Har du långt till affären - ta med en kylväska. Likaså om du ska på utflykt och vill ha med picknick.

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista