Margareta B. Kjellin och Anna Mähler deltog i P4:s debatt om oseriösa telefonförsäljare. Foto:Christian Ploog/Sveriges Radio

"Släng på luren!" - debatt om oseriösa telefonförsäljare

Debatt om oseriösa telefonförsäljare
15 min

Flera personer har hört av sig till P4 Gävleborg och berättat om företag och telefonförsäljare som använt sig av oseriösa metoder. I P4 Eftermiddag debatterade Anna Mähler som är handläggare för konsumentvägledningen i Gästrikland, och Margareta B Kjellin, moderat Riksdagsledamot från Hudiksvall.

Problemen med så kallade bluffakturor och bedrägeriförsäljning har ökat de senaste åren i takt med expanderingen av internet och telefonin. Det säger Anna Mähler som är handläggare för konsumentvägledningen i Gästrikland.

– Jag har sett att det här fenomenet att man lurar folk har alltid funnits, men självklart har ju ökningen blivit mycket mer för vi har ju internet. Det har ju ökat katastrofalt.

Bör telefonförsäljning förbjudas?

– Vi kan ju inte låta den organiserade brottsligheten slå ut seriösa företagare. Det är åtminstone 20 000 jobb som skulle försvinna på direkten, säger och Margareta B Kjellin, moderat Riksdagsledamot

– Många äldre har jätteproblem med det här. För många företag riktar in sig på äldre som har skogsfastigheter och säljer in telefonabonnemang hos dem. Och de kan inte ångra sig, för de klassas som näringsidkare, sa Anna Mähler som är handläggare för konsumentvägledningen i Gästrikland.

– Tacka nej! Be inte om skriftlig information. För det som gör det får oftast med en faktura där det påstås att de ingått i ett avtal. Så släng på luren! Det är mitt budskap, fortsätter Anna Mähler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".