Få kvinnor i de kommunala bolagen i Gävleborg

2:13 min

I de 38 bolag som kommunerna i Gävleborg äger enligt deras hemsidor återfinns bara sju kvinnor som VD. I Ovanåker, Ljusdal, Nordanstig och Hofors kommunala bolag är ingen kvinna VD.

I Hofors är det dessutom bara män som är ordföranden i de fyra kommunala bolagens styrelser. Marie-Louise Dangardt, socialdemokratiskt kommunalråd i Hofors säger att det är en tillfällighet att det är så.

– Förra perioden var både Hoforshus och elverkets ordförande kvinnor. Vi har också kvinnliga ordföranden i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämden just nu, säger hon.

I Hofors kommunala bolags styrelser är 6 personer av 29 kvinnor. Marie-Louise Dangardt menar att det är de små partiernas fel.

– Vi socialdemokrater är varannan man och varannan kvinna men i de mindre partierna är det tyvärr väldigt vanligt med män, säger hon.

Efter att ha undersökt det här närmare visar det sig att socialdemokraterna i Hofors har åtta platser i de kommunala bolagens styrelser, men att bara två kvinnor sitter på de posterna.

Det är Marie-Louise Dangardt och Barbro Johansson, så det är långt ifrån varannan kvinna som kommunalrådet utlovade.

– Jaha... är det så? Det har jag inte kollat så jag kan inte säga emot dig, säger Marie-Louise Dangardt.

Du sa ju tidigare att ni alltid är 50-50?

– Ja men saker och ting händer under tiden. En kvinna som var ordförande i Hoforshus har avlidit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista