På lördag spelar Deep Purple på Getaway i Gävle, och gitarristen Steve Morse som ser fram emot Sverigesbesöket. Foto:Martial Trezzini/Scanpix

Klassiker och improvisation lovar Deep Purple

6:32 min

På lördag spelar Deep Purple på Getaway i Gävle. P4 Förmiddag med Erik Myrlund ringde upp Deep Purples gitarrist Steve Morse för en pratstund, och en lektion i svenska.

Deep Purple bildades 1968 i Hertford i England och vid sidan av Black Sabbath och Led Zeppelin räknas Deep Purple som en av de tre stora 70-tals grupperna inom hårdrocken.

När P4 Förmiddag ringer upp Steve Morse har bandet några timmar tidigare spelat med Alice Cooper. En väldigt intensiv spelning enligt Steve Morse.

– Det är väldigt mycket folk på sommarspelningar och varje år blir de bättre. Organisationen och trafiken och jag tror verkligen gillar det, speciellt på den här sidan av Atlanten.

Nu bär det av till Sverige, och vad vet egentligen Deep Purple om Sverige?

– Vi var på en turné som varade i tre veckor i hela Sverige, det var i början när jag gick med i Deep Purple, det är nära tjugo år sedan. Vi såg ett stort land med varierande klimat och vänliga människor. Och det var första gången i mitt liv jag kunde cykla vid midnatt utan ljusen på.

Tröttnar folk på Deep Purple?

– Så länge vi inte gör något koreograferat inövat, så kommer många spelning efter spelning. Speciellt under sommaren. Det är viktigt för mig och för bandet att vi improviserar på konserterna och vi verkligen släpper loss med hur vi känner när vi kör solon och så, i motsats till att vi spelar precis som på skivorna.

P4 Förmiddags Erik Myrlund passade på att ge Steve Morse en lektion i svenska, eller rättare sagt gävleborgska.

– Kenya? Undrar Steve Morse, när Erik Myrlund försöker få Steve att säga tjena!

En "körv me brö", kan dock Steve Morse nu utan problem beställa på lördag när Deep Purple spelar på Getaway i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista