Leif Ericsson, rektor för Kunskapsskolan, i nya lokaler. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio

P4 Kollar Skolstarten: Nytt högstadium i Gävle

1:38 min

Den 19 augusti slår kunskapsskolan i Gävle upp sina portar. 223 elever börjar då i klasserna sex till åtta.

– På Kunskapsskolan får varje elev en egen tid med en handledare varje vecka, säger rektor Leif Ericsson.

Leif Ericsson är rektor på den nya skolan. Han berättar att undervisningen är uppbyggd kring workshops, seminarium och föreläsningar, vilket kan låta lite som på universitetet.

– Vi använder samma vokabulär. vi använder den vokabulären för att tydliggöra vilken typ av undervisning det är, säger han.

15 lärare har rekryterats till den nya skolan. Eleverna kommer arbeta med individuella mål som man utarbetar under den personliga handledningen. All undervisning är lärarledd men eget ansvar för studierna är en stor del.

– En elev som klarar av att ta ansvar klarar sig i regel bättre i skolan. Det är en utav vår viktigaste uppgift att lära eleverna att bli motiverade - blir man motiverad kan man i regel också ta ansvar, säger Leif Ericsson.

För att få tillgång till det skolan kallar kunskapsporten där mycket skolmaterial finns kommer alla elever att få en webbdator - en blandning mellan en dator och en surfplatta. Något som kan låta som en stor kostnad för skolan:

– Det blir inte mycket dyrare än att ha en massa stationära datorer. Eleverna har också mycket material på sina datorer, säger Leif Ericsson.

Kommer viss litteratur vara webbaserad?

– Ja viss del av litteraturen och arbetsmaterialet är webbaserat.

Har ni lite mindre böcker här då?

– Ja det kan man säga. Lite mindre böcker och mer webbaserat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista