1 av 3
2 av 3
– Vi hade varit ute på förmiddagen och hjälpt svärfar och svärmor att greja i deras källare. Sen när vi kom hem på kvällen var det fullt med vatten i källaren, säger en av de drabbade Kjell Andersson. Foto: Isak Engström/P4 Gävleborg.
3 av 3
Morgonen efter översvämningen i Söderhamn så är läget i Vågbro fortsat allvarligt. Foto:Martin Svensson/Sveriges Radio

"När vi kom hem var det fullt med vatten i källaren"

2:31 min

Extrema skyfall drabbade igår Söderhamnstrakten, med uppemot 140 milimeter regn lokalt. Vågbro drabbades värst av nederbörden och många fastigheter hamnade under vatten.

– Vi hade varit ute på förmiddagen och hjälpt svärfar och svärmor att greja i deras källare. Sen när vi kom hem på kvällen var det fullt med vatten i källaren, säger en av de drabbade Kjell Andersson.

Under kvällen stabiliserades läget och regnet avtog.

Räddningstjänsten prioriterade tidigt att rädda Vågbroskolan från vattenmassorna, och räddningsledaren Danne Berg berättade i går kväll hur det hade gått.

– Eftersom det snart är skolstart har vi prioriterat detta eftersom det skulle innebära stora kostnader om man hade blivit tvungen placerat om elever. Det gick jättebra. Den instatsen lyckades vi bäst med. Vad vi vet har det inte kommit i något vatten i skolan, säger Danne Berg.

Hur ser det ut med husen som var i farozonen?

– De har vi lyckats göra bra insatser för också. Givetvis har de fått vatten i sig, men vi har lyckats med de insatserna, och jag tror att även fastigheterna också är mycket nöjda med de insatserna som vi har gjort.

Under intervjun går räddningstjänsten ett larm. Larmet leder till Kjell Anderssons hus i Vågbro. Trots att huset är alldeles i närheten blir det en rejäl omväg med tanke på att vattnet spärrar av vägarna på vissa håll.

Väl framme står Kjell Andersson med fötterna i några decimeter vatten bland mängder av skidutrustning. Han och räddningstjänsten pratar litegrann – och de kommer överens om att någon från brandstationen ska köra ut en pump åt honom så att han kan pumpa ut vattnet.

En stund senare har pumpen kommit och Kjell står tillsammans med svärfar och jobbar med att få ut vattnet. Han berättar hur han upptäckte det.

– Vi hade varit ute på förmiddagen och hjälpt svärfar och svärmor att greja i deras källare. Sen var vi även om pumpa ut en båt. Sen när vi kom hem på kvällen var det fullt med vatten i källaren.

Kjell Andersson har tvingats sopa ner vattet i en brunn hela natten.

– Jag hoppas att det inte blir för mycket regn även i morgon, för då får jag väl stå här då också.

Nödnummer för boende i Vågbro

Söderhamns kommun har satt in ett nödnummer för i första hand fastighetsägare som är i behov av räddningsinsats. Ring 0270-41255.

Övriga som är i behov av hjälp ombeds att ringa 113 13

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista