Strömavbrott låg bakom teleavbrott i Ljusdal

1:32 min

Telefonin fungerar återigen i Ljusdalsområdet där den helt slogs ut vid två-tiden på söndagseftermiddagen efter ett oväder. Sent på söndagsnatten ska boenden i området ha fått tillbaka telefonin.

Det var flera orsaker som ledde fram till att Ljusdals kommuns telefoni låg nere under flera timmar under söndagen.

Ett strömavbrott ledde till att en telefonstation slogs ut och reservkraften som ska träda in när elavbrott sker gick inte igång och Telia lyckades inte få tag i telefontekniker pga. Teleavbrottet.

Inte heller kunde Telia ta sig in på telefonstationen där felet skulle åtgärdas utan fick vända sig till Räddningstjänsten för att få upp dörren.

– Vi tittar på varför reservkraften inte gick igång. Sedan är det flera andra saker vi måste titta på. Vi kom inte in till telefonstationen trots huvudnyckel, berättar Hans G Larsson, informationschef på Telia.

– Vi hade också svårt att få tag på våra tekniker i och med att det inte gick att ringa till dem så var det svårt, det gjorde att det här tog lång tid.

I och med att det var problem att nå även larmnumret 112 så gick ett viktigt meddelande till allmänheten ut om att det satt en larmknapp vid varje lokal brandstation för den som behövde nå 112.

Under natten mot måndag åtgärdades felet och telefonin ska nu åter fungera utan problem i området.

En längre intervju kan du höra i eftermiddagsprogrammet med start klockan 15:00 i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista