Daniel Gustafsson visar några böcker som han är sugen på att läsa i höst. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.

Till hösten läser vi alla böcker för unga vuxna

"En trend är häxor"
8:46 min

Snart frossar vi i serier, övernaturligt och litteratur för unga vuxna. Bibliotekarien Daniel Gustavsson tittar in i spåkulan och siar om vilka böcker vi slukar när kvällarna blir mörkare och kyligare.

Sommarläsningen i hängmattan börjar gå mot sitt slut. Nu är det mitten av augusti, och hösten betyder istället att man kan krypa upp i soffan med en kopp te och en god bok.

Men vilka böcker läser vi egentligen till hösten?

Daniel Gustavsson, bibliotekarie på stadsbiblioteket i Gävle, tror att vi kommer att fortsätta att läsa böcker för Unga vuxna, alltså böcker som främst är till för unga mellan ungefär 19-25 år, men som även många äldre uppskattar.

Här finns exempelvis Twilightböckerna, tänkta för en yngre publik men lästa av människor i alla möjliga åldrar. Något som kanske skulle kunna kallas en svensk motsvarighet handlar om häxor istället för vampyrer och varulvar. 

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren kommer nämligen denna höst med sista delen i sin serie Engelsforstrilogin.

Daniel Gustavsson passar även på att tipsa om deckarförfattaren Michael Connelly som kommer med en ny rafflande titel denna höst.

Lokalt kommer bland annat Anna-Sofia Winroth-Wallström med uppföljningen till sin debutroman Gudarnas föda - den som dödar, en spänningsroman i chokladtillverkningens spår.

– Jag hoppas att det blir en bra bokhöst, säger bibliotekarien Daniel Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".