1 av 2
Dagen efter skyfallet över Vågbro inventerar Söderhamns kommun skadorna som vattnet orsakat på bland annat skolor och äldreboenden. Foto:Martin Svensson/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Hedman, driftschef på Söderhamns kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio.

Kommunen inventerar byggnader efter översvämningen i Vågbro

1:35 min

Extrema skyfall drabbade igår Söderhamnstrakten, med uppemot 140 millimeter regn lokalt. Vågbro drabbades värst av nederbörden och många fastigheter hamnade under vatten. Däremot klarade sig Vågbro skolan från översvämningar säger Mats Hedman som är driftchef på Söderhamns kommun.

– De grävde ur och dränerade för vattnet, så det klarade vi väldigt bra.

Under dagen har Söderhamns kommuns fastighetsbestånd inventerats och Mats Hedman konstaterar att det runnit in vatten i källaren till bland annat Hedbacka servicehus, Stugsunds skola och Sörgården. Men i stort sett så är skadorna få.

– I och med att det är betongvalv så är det inte så farligt. Det suger ju inte upp i större utsträckning.

Några som hade fullt upp i går var räddningstjänsten i Söderhamn. Många fastighetsägare var desperata och ville ha hjälp att pumpa ur vatten från sina källare.

I dag är det mycket lugnare och det är inte många som ringt konstaterar Tove Vesterberg.

– En handfull är det nog. Idag har de velat ha hjälp med vattendammsugare, så att de får bort de sista centimetrarna nere i källaren och liknande. Igår var det pump, för då var det mer vatten det rörde sig om.

– Som det ser ut nu så är det villor och källare som är mest drabbade. Den bro som vi stängde av verkar ha klarat sig bra så de samhällsnyttiga funktionerna verkar ha klarat sig bra, berättar Stefan Sahlén, brandmästare i Söderhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista