1 av 3
Här på parkområdet Kungsbäck i Gävle har husbilarna ställt upp sig, mitt på discgolfspelarnas bana. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 3
Mats Huldt tror inte på möjligheten att samsas om banan i Kungsbäck. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio
3 av 3
William Nilsson som slipar formen inför SM tycker det är trist att hela banan inte kan utnyttjas för spel. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio

Camping på banan retar frisbeegolfare

1:37 min

Frisbeegolfklubben i Gävle har fått oväntade gäster på sin 18-hålsbana i Kungsbäcksområdet i Gävle. På en äng mitt i banan har en hel husbilscamping växt upp och det ger nu klubben en del problem i uppladdningen inför SM i nästa vecka.

Frisbeegolfbanan med sina 18 utkastplatser och 18 målkorgar sträcker sig över stora delar av parkområdet Kungsbäck och fungerar just nu som träningsarena inför en för de bästa spelarna viktig tilldragelse:

– Jag tränar för SM i Discgolf i Stockholm nästa vecka, berättar William Nilsson och skickar med ett kraftigt rasslande ljud sin disc i en av de kättingförsedda metallkorgar som utgör "hål" i Frisbeegolfbanan.

Husbilscamping spärrar banan

William Nilsson är emellertid besviken över den husbilscamping som oväntat vuxit upp på banan och förhindrar spel på två av hålen:

- Det är inte inte så kul! Hål ett och två är avspärrade av husbilar och det är trist att inte kunna utnyttja hela banan på grund av "de där", säger han.

En nödlösning i brist på bättre

"De där" - ja, det är de ofta omskrivna plattläggningsarbetarna som tillsammans med sina familjer reser från ort till ort i jakt på jobb. Visst begriper vi att det här inte är någon camping säger Sonny, en av plattläggarna, men när campingägarna inte tar emot oss måste vi nöja oss med andra lösningar, säger han.

– Vi är helt enkelt inte välkomna på campingplatserna. Om någon campingägare skulle acceptera oss, skulle vi glatt åka dit, konstaterar han.

Intressekonflikten är ett faktum

Vi rör alltid upp känslor säger Sonny som är hjärtligt trött på den särbehandling resande ofta möter i Sverige. Den här gången krockar stenläggarnas intressen alltså med frisbeegolfspelarnas intressen och klubbens tidigare ordförande Mats Huldt tror inte att det finns några förutsättningar för att de båda grupperna ska kunna samsas på Kungsbäck:

– Nej, det här husvagnslägret är direkt förstörande och hindrar vår träning. Jag kan själv inte göra mycket åt den saken, men hoppas att kommun och polis kommer att se till att banan inte längre får fungera som campingplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista