Gerd Engberg som under 10 sett till att det funnits varierande kultur på Jerverket i Iggesund. Foto:Hasse Persson/Sveriges Radio

Interaktion och haikudikter sätter tonen för Iggesunds körvecka

1:32 min

Den här veckan är det körvecka i Iggesund och Hudiksvall. Den annorlunda och internationellt kända kören "Voces Nordicae" kommer med sina 18 deltagare för att erbjuda sex olika föreställningar både för och med publik.

Det mesta sker i Jernverket i Iggesund av föreningen Kultur Jernverket i samarbete med en mängd sponsorer.

– Voces Nordicae är en a cappella ensemble med hemvist i Stockholm. De jobbar med körsång och improvisationer. Kören jobbar interaktivt med publiken också, berättar Gerd Engberg från föreningen kultur Jernverket. 

– Dessutom har vi haft något väldigt roligt för oss. Vi har engagerat en grupp åttondeklassare i Iggesund som under våren har fått träna och lära sig att skriva haikudikter. Och de dikterna, de japanska versmåtten, det kommer den här kören att använda sig av under de här föreställningarna.,

Voces Nordicae har funnits sedan 1999, och under torsdagens Kulturskymning med vandrande och plötsliga uppträdanden längs gatorna, flashmobs. Sedan följer nattkonsert och övriga konserter i järnbruket i Iggesund. Förutom föreställningarna blir det workshops.

– Vi har bjudit in körsångare och körledare från hela länet som kommer att delta i den här workshopen som leds av Voces Nordicae. Det ska bli spännande att se vad det blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista