Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio

Åklagaren kräver kännbart fängelsestraff för grov våldtäkt i Arbrå

1:49 min

I dag återupptogs förhandlingarna mot en 48-årig man som misstänks för människorov och grov våldtäkt i Arbrå den 1 juni i år. Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han kan dömas till fängelse. Åklagare Elly-Ann Öholm krävde ett långt fängelsestraff.

– Det är planerat, det finns sadistiska element och det har pågått under lång tid, sa Elly-Anne Öholm om brottet under förhandlingen.

Dagens huvudförhandling mot 48-åringen var avklarad på en halvtimme. Då hade rätten gått igenom resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen och både åklagare och försvarsadvokat hållit sina slutanföranden.

Åklagare Elly-Ann Öholm krävde ett kännbart fängelsestraff medan 48-åringens försvarare Per Wiesel, ansåg att bevisningen inte håller och yrkade på att mannen ska släppas på fri fot.

Men bevisningen mot mannen är övertygande. Redan i juli kom Hudiksvalls tingsrätt fram till att åklagaren kunnat visa att 48-åringen lurat den 20-åriga kvinnan till Arbrå under förespegling att hon skulle få hyra en lägenhet av honom. Istället blev hon tillfångatagen, bunden, hotad till livet och våldtagen under flera timmar.

Med tanke på brottets grymhet bör det bli fängelse i minst åtta år menar åklagare Elly-Ann Öholm.

– Med tanke på att det rör sig om väldigt allvarlig brottslighet som redan enligt straffstadgarna har ett långt fängelsestraff som straffminimum och att han dömts för liknande brottslighet tidigare så är det ju så att det borde bli ett längre fängelsestraff.

– Förra gången som han dömdes för liknande brottslighet så dömdes han till 6 år om jag inte missminner mig. Och eftersom det nu rör sig om en upprepning så ska han ha ett långt fängelsestraff, säger åklagare Elly-Ann Öholm.

Dom i målet meddelas 20 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista