1 av 2
Elisabeth Olsson från Lingbo med sonen Jacob, sju år. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 2
Andreas Byström från Åmot. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio

P4 Kollar: Busspremiär för Ockelbos byskolebarn

Dagen B i Ockelbo
1:38 min

Måndag blir dagen B som i Buss för skolbarnen i de nu nedlagda byskolorna i Lingbo, Åmot och Jädraås i Ockelbo kommun. För första gången ska barnen i stället bussas till Åbyggeby och Gäveränge skolor i centrala Ockelbo och särskilt bland föräldrarna till de yngsta finns oro över hur det ska gå.

Pappan Andreas Byström som ingår i föräldrarådet i Åmot tycker inte att känns bra att hans lilla dotter Tilde genast måste släppas ut på egen hand i trafiken, nu när hon börjar första klass.

– Jag känner oro för att hon ska gå till och från busshållplatsen. Hon ska också gå på fritids i Åbyggeby och det betyder att hon ibland måste promenera själv på våra hårt trafikerade vägar.

Andreas Byström hyser alltså vissa farhågor när de gäller de praktiska detaljerna kring transporterna till och från skolan och hur Tilde ska klara bussturerna med ibland mycket äldre skolkamrater. Tilde själv oroar sig däremot inte ett dugg, berättar han:

– Nej, som de flesta förstaklassare ser hon bara skolstarten som en positiv och kul utmaning, konstaterar han.

Nervöst men också nyttigt

Det är 12 elever i Lingbo, 17 i Åmot och ungefär lika många i Jädraås som nu liksom Tilde måste lämna sina trygga och invanda miljöer och i stället börja åka buss till skolan.

Visst, många av föräldrarna undrar hur förstaklassarna ska klara det, medan andra tvärtom tycker att bussåkandet trots sina eventuella risker bara är en välkommen chans för byskolebarnen att vidga sina vyer en aning.

Fyrabarns-mamman Elisabeth Olsson i Lingbo hör till de som ser positivt på nyordningen:

– För mina barn blir det här jättebra! I Byskolan har de har haft en trygg skolstart med bra pedagoger och skolkamrater, men världen är större än så och de måste lära sig att förhålla sig det! Bussåkandet och bytet av skola är steg i den riktningen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".