På Milboskolan i Hille har personalen under flera år arbetat med en annorlunda inskolning, för att förskolebarnen ska känna sig trygga när de går över till skolan. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio

P4 Kollar: Inskolning på schemat på Milboskolan i Hille

Det är ett stort ögonblick att börja i skolan. På Milboskolan i Hille, utanför Gävle så arbetar man en speciell inskolningsmetod som kallas för årshjulet. Förändringen som det innebär för föräldrar och barn att gå från förskola till skola ska minska oron inför det nya.

Maritha Johansson är fritidspedagog på Milboskolan i Hille berättar att det ofta finns en rädsla när barnen tar nästa steg i livet.

– Det är ju rädslan, främst ifrån föräldrar. Det är ju så otroligt stort att komma ifrån förskolans trygga värld, och så ska man komma till skolan. Det finns en stor rädsla i det. 

På Milboskolan i Hille har fritidspedageogerna de senaste åren arbetat mycket med att motverka och göra rädslan mindre för förskolebarnen.

– Vi har längre tid med barnen när de kommer och hälsar på oss, de kommer alltid fyra gånger. Vi gör också så att när vi vet vilka barn som ska gå i min förskoleklass, då åker jag och min kollega runt till de förskolorna och besöker barnen på deras hemmaplan.

– Vi är också med på ett utvecklingssamtal på skolan, det är unikt för oss att vi erbjuder att träffa föräldrar och  förskolepersonal redan i maj, säger Maritha Johansson, fritidspedagog på Milboskolan i Hille.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista