1 av 4
Eleven Pernilla Jensen tillsammans med ridinstruktören och hästprofilen Sigrid Bergåkra. Pernilla Jensen har flyttat från södra Sverige för att börja på Hälsinglands Naturbruksgymnasium.Foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio
2 av 4
Annika Sjökvist visar Nytorps Hästgymnasiums specialdesignade tröja som eleverna ska få vid uppropet. Foto:Elin Häbberg/Sveriges Radio
3 av 4
Ridhuset på Bergåkra gård i Simeå. Foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio
4 av 4
Skolbyggnaden på Nytorp där alla tre skolorna kommer ha lektioner. Foto:Elin Häggberg/SVeriges Radio

P4 Kollar: Tre nya friskolor startar i Nytorpsskolans lokaler

1:42 min

Turerna har varit många sen Bollnäs kommun sålde naturbruksskolan Nytorp och beslutade sig för att lägga ner utbildningen. Den sista klassen som går på skolan i kommunens regi har precis påbörjat sitt tredje år. Men den här veckan drog tre nya naturbruksgymnasier igång.

Eleverna får alltså sällskap av elever från tre helt nystartade friskolor.

Ida Bååth från Arbrå har börjat på Friskolan Nytorp som startats av dom nya ägarna till Nytorps fastigheter.

– Det har varit en dröm sedan jag var liten, jag tror att det kommer att bli bra.

– Jag är intresserad av djur och vill få ett jobb efter gymnasiet, berättar Sofie Ekeström från Färila.

Från att bara ha haft tre sökande elever i den första omgången så har nu Friskolan Nytorp flest elever intagna av dom tre skolorna, 17 stycken. Linda Eriksson, en av delägarna i den nya skolan, är mycket nöjd:

För våran del så är det här över vår förväntan eftersom vi fick vårat tillstånd väldigt sent, vilket gjorde att vi från början inte hade särskilt många elever. Men fler har upptäckt att vi faktiskt kommer igång så har elevantalet ökat så har elevantalet ökat. Så vi har en stor tillförsikt att vi ska kunna öka elevantalet till nästa år.

Några klassrum samt ridhuset på Nytorp kommer att hyras av den andra av dom nystartade friskolorna, Nytorps Hästgymnasium. En av dom ansvariga på utbildningen är Annika Sjökvist:

– Våran grundtanke är att häst ska integreras i alla ämnena.

Snart är det upprop, hur känns det?

– Jättespännande och kul!

Och idag var det upprop med de tolv elever som antagits till utbildningen, två mer än man behövde för att klara budgeten.

Sämre blev elevantagningen till den tredje skolan, Hälsinglands naturbruksgymnasium som kommer byta namn till Naturlära Gymnasiet.

Nio elever har antagits till utbildningen med hästinriktning som framförallt håller till på Bergåka Gård i Simeå.

Men rent ekonomiskt kommer det gå att driva utbildningen ändå, säger rektor Karin Ånöstam:

– Vi är vana att klara oss på små resurser. Vi har gjort en budget för att vi ska få det här att gå runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista