1 av 3
Bussvärdinnan Barbro Krantz sprider trygghet bland eleverna. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 3
Bussvärd Conny Nilsson vill ha ordning och reda. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio
3 av 3
Skolchef Lotta Wennlund ordnar bussåkarskola för alla. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio

P4 Kollar: Ockelbo gör skolbussarna tryggare

1:44 min

Ockelbo kommun storsatsar på trygga resor när eleverna i tre nedlagda byskolor nu ska bussas in till skolor i tätorten. Nya bussregler har tagits fram, det ordnas bussåkarskola och viktigast av allt - tio handplockade bussvärdar ska både fostra och stödja de totalt omkring 250 elever som varje dag åker buss till skolan i Ockelbo.

Bussvärdarna har handplockats av skolkontoret som lagt stor vikt vid att välja personer som kan fungera som goda förebilder för de bussåkande eleverna. Den pensionerade läraren Conny Nilsson är en av dem och han tar uppgiften på stort allvar.

– Det finns en busskultur som alla måste lära sig och eftersom jag själv gärna följer regler ska det bli trevligt att få förmedla det till eleverna. Jag vet ju att de annars lätt lägger upp fötterna på sätet, struntar i säkerhetsbältet och annat, säger han.

Att hålla ordning och reda tycker alltså bussvärden Conny Nilsson är A och O. Men bussvärdarna ska också vara ett stöd för små ovana bussresenärer - det är minst lika viktigt säger bussvärdinnan Barbro Kranz, även hon pensionerad lärare.

– Resan till skolan är viktig och man ska inte behöva komma fram med ont i magen till följd av något som hänt på skolvägen. Därför ser jag det som min viktigaste uppgift att helt enkelt vara en vuxen person som sprider trygghet bland eleverna, säger hon.

Ännu mera bussträning blir det sedan 22 augusti då skolförvaltningen och NTF ordnar busskola för alla berörda elever. Det berättar Lotta Wennlund, Utbildnings och Kulturchef i Ockelbo.

Med ett sådant ståhej kring bussresandet finns det kanske viss risk att skolbarnen själva börjar tvivla på sin förmåga att åka buss.

Jacob Olsson i Lingbo som ska gå tvåan inne i Ockelbo, tror emellertid inte att det blir så problematiskt:

– Jag tror att jag klarar det. Jag vet inte, men jag tror det. Det allra viktigaste blir väl att komma i tid och inte missa bussen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista