1 av 3
Det är den svåraste målgruppen att hitta jobb till, säger Mats Eriksson, platsansvarig på Aktivitetscentrum. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 3
Dahir Hersi får hjälp att sy förkläde. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
3 av 3
Zeinab Mohammad trivs på Aktivitetscentrum. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Utrikesfödda i Bollnäs aktiveras till sysselsättning

1:40 min

Utrikesfödda i Bollnäs ska nu slussas ut i en sysselsättning. I juni öppnade Aktivitetscentrum i lokaler till gamla Gärdesskolan och för närvarande är drygt 50 personer inskrivna. Halva tiden ägnas åt SFI-studier, halva till Aktivitetscentrum.

Målet är att alla som är inskrivna på Aktivitetscentrum ska hitta en sysselsättning, jobb eller utbildning. Men att hitta praktikplatser åt alla dem är ingen lätt uppgift med tanke på den höga arbetslösheten, medger platsansvarige Mats Eriksson.

– Jag vet, det är den svåraste målgruppen. Och det är språket, framför allt är det språket som gör det. Här försöker vi blanda olika språkgrupper så det naturliga blir att prata svenska.

– Vi måste börja någonstans.

Aktivitetscentrum är ett komplement till SFI-undervisningen. Antingen läser man svenska på förmiddagen och går till aktivitetscentrum på eftermiddagen eller tvärtom.

Varje dag så delas deltagarna in i olika grupper. Textil, trä, eller mat, berättar Mats Eriksson.

– Det är för att titta på färdigheten hos deltagarna.

Dahir Hersi kommer från Somalia och den här dagen är han i textilgruppen och syr förkläden.

– Det är både lätt och svårt.

Vad vill du ha för jobb?

– Jag har haft många jobb. Snickrat, jobbat som målare och städare.

Zeinab Mohammad kommer från Eritrea och hon provar att sticka för första gången. Hon tycker om att vara på Aktivitetscentrum.

– Det är mycket roligt. Det är inte bra att sitta hemma ensam. Här är det bra och lära sig språket och träffa kompisar.

De flesta kommuner bygger upp liknande Aktivitetscentrum och kritiskt kan man säga att det bara är en förvaringsplats för att bli av med ett problem.

– Ja så har man sagt. Men vårat krav är att få ut dem på arbetsmarknaden. Få ut dem och skaffa en referens, säger Mats Eriksson.

-- Det är högsta prioritet i det här projektet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista