1 av 3
2 av 3
Nashwa el Azab. Foto:Joakim Oldéen/Sveriges Radio
3 av 3
Michael Agaiby. Foto:Joakim Oldéen/Sveriges Radio

Gävlebor om släktingar i Egypten – "De är oroliga för vad som kommer hända"

0:32 min

Oroligheterna i Egypten där över 500 människor dödades igår när militären drabbade samman med anhängare till den nyligen avsatte presidenten Muhammad Mursi, och demonstrationerna har fortsatt idag med ytterligare dödsoffer. Nashwa el Azab som är stadsvetare och mediakommunikatör i Gävle pratade med sina nära och kära i Kairo senast igår eftermiddag.

– Just min familj är relativt lugna, det är ingen som är överdrivet oroliga. När jag pratar med dem så lever de sitt vanliga liv så att säga.

– Men det är påtagligt att de är oroliga för vad som kommer att hända härnäst. För även om det har lugnat ner sig nu med de här händelserna som var väldigt extrema och seriösa, så finns det ingen direkt politiskt svar på vad nästa steg kommer att bli i förhandlingar eller det politiska programmet som man har avsatt sedan tidigare. För det är ingen som har makten nu i Egypten, i form av president eller regering, berättar Nashwa el Azab som har familj, vänner i Egypten

Michael Agiaby kom till Sverige från Egypten för tjugo år sen.

Han menar att det här är en konflikt som Egypten måste få lösa själv, utan ingripanden från omvärlden.

 Michael Agiabypratade med släkt och vänner i Egypten senast i morse och beskriver stämningen så här:

– Det påverkar nästan allt. Hela livet tar stopp. Folk vågar inte gå ut på gatorna, folk är väldigt rädda, de kan bli brända eller förstörda. Muslimska broderskapet fick mycket vapen från andra städer och andra länder som är nära oss, och det är bland annat Libyen. Alla säger att det är oroligheter över hela landet, speciellt i södra Egypten, säger Michael Agiaby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista