1 av 3
Foto: Christine Olsson/Scanpix.
2 av 3
Jan Kroppegård, chef för Tekniska förvaltningen i Hudiksvall. Foto Elin Häggberg Sveriges Radio
3 av 3
Håkan Rönström (M), ordförande Tekniska nämnden. Foto Elin Häggberg Sveriges Radio

Miljoner utbetalade utan upphandling i Hudiksvall

Mikael Andréen, konsult: "Ska inte förfara så med kommunens pengar"
1:51 min

Tekniska förvaltningen i Hudiksvall har betalat ut miljontals kronor till entreprenörer under arbetet med att rusta upp Ullsättersleden, utan att ha genomfört en offentlig upphandling. Projekt med en total kostnad över 284 000 kronor ska enligt lag upphandlas offentligt. Hudiksvalls kommun har nu anmälts till Konkurrensverket.

Konsulten Mikael Andréen, som tidigare jobbat 20 år med entreprenadmaskiner, upptäckte felaktigheterna efter att han jämfört fakturor och ramavtal.

– I dagsläget är det över 3 miljoner men då är inte alla fakturor inne än. Jag tycker inte att man ska förfara så med kommunens pengar, säger Mikael Andréen. 

Projekt med en total kostnad över 284 000 kronor ska enligt lag alltså upphandlas offentligt.

I det här fallet ämnade Tekniska förvaltningen från början att endast använda sig av de grävmaskiner med mera som ryms inom det ramavtal som efter offentlig upphandling tidigare tecknats med en entreprenör.

Men redan tidigt märkte man att det behövdes tyngre maskiner som inte innefattades av ramavtalet.

Då gjordes bedömningen att maskinerna skulle användas så få timmar att summan inte skulle överstiga 284 000. Men kostnaderna för extra maskinerna övergår åtminstone 3 miljoner kronor.

Jan Kroppegård, chef för tekniska förvaltningen, håller med om att det gjorts en grov felbedömning:

– Ja så här i efterhand är det alldeles uppenbart. Vägen byggs på ett annat sätt än det såg ut på de första ritningarna och det var betydligt mer berg än i det underlag som besluten fattades på i börja, säger Jan Kroppegård.

En extern utredare ska nu ta reda på vilka brister inom Tekniska förvaltningen det är som lett till att lagen om offentlig upphandling inte följts i det här fallet.

Håkan Rönström, moderat ordförande i Tekniska nämnden ser mycket allvarligt på det som hänt:

– När jag fick besked om det här i förrgår beordrade jag omgående Jan Kroppegård och gatuchefen att stoppa arbetet på vägen, säger Håkan Rönström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".