1 av 2
Christoffer Karlström driver Voxnabruk kanot & camping och han är nöjd med sommaren. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Yanina Westergren och Katarina Ceder Bång på Hälsingland Turism säger att det varit en toppensäsong. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Bra turistsommar i Hälsingland

1:51 min

Turistsäsongen har varit toppen den här sommaren. Förra året regnade sommaren bort men i år har det varit mycket bra för många turistföretag. Det säger Katarina Ceder Bång som är verksamhetschef på Hälsingland Turism.

 Några siffror finns inte ännu över sommaren men enligt Hälsingland Turism är det fler turister i år.

– Vi är jättenöjda och jätteglada. Det är en fantastisk turistsommar så här långt. Den är ju inte slut än utan vi har ju hela augusti kvar och den är ju också en sommarmånad. 

 De flesta turisterna kommer från Sverige, men även norrmän, danskar och tyskar är vanliga besökare. Populära aktiviteter är något som passar hela familjen.

– Turisterna är otroligt intresserade av camping i alla dess former. Från tält till stuga men mest husvagn från Höllick till Orbaden, säger Yanina Westergren projektledare för digital marknadsföring på Hälsingland Turism.

Att den stora trenden i år är naturupplevelser och camping är något som Christoffer Karlström som driver Voxnabruk kanot och camping kan bekräfta.

– Framför allt naturupplevelser märks en stor skillnad. Kanotuthyrningen har ökat 55-60% i sommar.

Om du jämför den här sommaren med förra, vad är det för skillnader?

– Framför allt vädret! Det har varit en toppensommar i år och då vill folk ut och paddla kanot. Vi märker även en ökning på campingen, säger Christoffer Karlström.

Vad krävs för att få hit ännu fler turister?  

– Att det finns någon form av åretrunt-verksamhet. Ett bra exempel är Järvzoo. Det finns en trygghet i det att det alltid är öppet och man vet att dit kan man alltid åka och det spiller över på alla andra företag runt omkring, menar Katarina Ceder Bång, verksamhetschef på Hälsingland Turism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista