Nu kommer kantarellerna. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Nu kommer kantarellerna till länet

1:14 min

Det såg torrt ut för svamparna tidigare i somras. Men den senaste tidens regn har väckt liv i kantarellerna i länets skogar, det säger Hans Lagenius i Gimo som är svampkonsulent på fritiden.

– Juli har i stort sett varit bortkastad i svampsammanhang. Det har ju varit jättetorrt här i Norduppland, men i och med de senaste veckans nederbörd så har kantarellerna börjat komma upp.

Först nu har kantarellerna vaknat till liv i länets skogar. Men enligt svampentusiasten Hans Lagenius är de en månad försenade kantarellerna fortfarande små, då de har skadats av torkan.

Kantarellsäsongen som nu är igång kan dock fortsätta ända fram till snön lägger sig, och den torra sommaren som har varit kan också ge utdelning när det gäller en annan svampart.

– När det har varit en torr sommar och sen kommer det regn augusti - september, så brukar Karl Johan vara riklig. Senast vi hade det var 2008. Då hade vi en jättetorr sommar och så kom det regn i augusti och då hade vi ett fantastiskt Karl Johan-år.

Ger man sig ut på svampjakt i helgen är det sannolikt att man både kantareller, kremlor och soppar. Men är man sugen på Karl Johan kan man nog få vänta till slutet av månaden, säger Hans Lagenius.

Följer du väderprognoserna och hoppas på regn?

– Jag följer väderprognoserna varje dag. Jo, man hoppas på regn självklart. Regn varannan dag och sen sol, det gynnar svamptillväxten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista