1 av 2
Alftaskolan. Från vänster: Arvid Göllas Radomski, Meja Högberg, Olin Hansson. Foto:Magnus Hansson
2 av 2
Viksjöfors skola. Från vänster: Pär Olsson, Ester Stålberg, Leo Magnusson, Lovisa Jönsegård. Foto:Magnus Hansson

Pirrig skolstart för förstaklassare

1:34 min

Idag är det dags för de flesta skolarna i Gävleborgslän att återigen öppna efter sommarlovet. En ganska nervös dag för många sjuåringar som ska börja i skolan. Arvid Göllas Radomski, Meja Högberg och Olin Hansson, som går på Alftaskolan berättar om sin första skoldag.

– Det är roligt och pirrigt, man ska börja i ettan och lära sig matteläxor, sammanfattar Arvid Göllas Radomski skolstarten.

– Det pirrar i kroppen och det var lite pirrigt att komma in i klassrummet

– Det är roligt att vara här, tycker Olin Hansson, som tycker det bästa med skolstarten var att få äta tårta.

På Alftaskolan bjuds det på tårta idag för att fira att skolan startar igen efter ett långt sommarlov. Och även om det kan vara lite pirrigt att börja i skolan tycker alla barn P4 Gävleborg pratar med att det är roligt att börja i första klass.

Tre bokstäver sammanfattar första skoldagen på Viksjöfors-BRA!, enligt Leo Magnusson, Ester Stålberg, Lovisa Jönsegård och Pär Olsson. De tycker också att deras nya fröken verkar bra, för hon är inte för sträng.

Den inte allt för stränga fröken i Viksjöfors heter Viktoria Kastemyr och även hon tycker om att börja i skolan igen.

– Det är väldigt roligt att komma tillbaka, och träffa alla elever igen och se vad som har hänt över sommaren.

Tillbaka på Alfta skolan försöker P4 Gävleborg att ta reda på vad som är tråkigt med att gå i skolan. Men de förstklassare vi pratar med har lite svårt att komma på något. Men visst finns det några saker.

– Att gå till maten hela tiden, menar Arvid Göllas Radomski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista