Stefan Permickels är kommunfullmäktiges ordförande i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Nya grepp testas av Bollnäs kommunfullmäktige

1:41 min

Nu provar kommunfullmäktige i Bollnäs nya grepp med särskilda teman. Ett helt sammanträde ägnas åt en enda fråga som politikerna får debattera. Först ut på måndag handlar fullmäktige om flyktingmottagande och integration.

När flyktingfrågor och integration diskuteras brukar det bli många inlägg i talarstolen.

– Det är en fråga som engagerar många och det finns många olika synpunkter, säger Stefan Permickels som är kommunfullmäktiges ordförande.

Det här blir ett annorlunda fullmäktigesammanträde. Debatten inleds med en inledare som sätter frågan i ett större sammanhang och ur ett historiskt perspektiv.

Efter det får varje partis gruppledare ett femminuters inlägg, sen är ordet fritt säger Stefan Permickels.

– Då är det bara tre-minuters inlägg som gäller och det blir inga replikskiften för då kommer vi ingen vart. Det viktigaste är att många engagerar sig och för fram sina synpunkter. 

Vilka frågor som kommer att tas upp under debatten är inte bestämt men Moderaten Ingvar Persson som är oppositionsråd i Bollnäs ser fram emot det här fullmäktigesammanträdet. Däremot är han osäker på om debatten leder till något konkret.

– Kan jag inte säga annat än att just förståelsen kommer att öka.

Om det här blir ett lyckat fullmäktigesammanträde så finns det fler ämnen att ha särskilda debatter om menar Stefan Permickels.

– En annan fråga vi nog kommer att ha en särskild diskussion om är äldreomsorgen i framtiden. Det finns skäl att prova de här nya greppen, så att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista