1 av 2
Alexandra Lewinter från Gävle är en av rekryterna som ryckt in i dag och plutonchef Daniel Svensson. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.
2 av 2
Under måndagen ryckte fyrtiofyra unga in i Gävle för att få lära sig grunden inom militären. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.

Första dagen för framtidens militärer

6:42 min

Tänk dig att under 90 dagar få träna på att försvara dig, vara ute i naturen och lära dig grunden i militärt arbete. Det är var som ligger framför ett 50-tal unga vid Gävleborgsgruppen som rycker in under måndagen.

Ett gäng unga, de flesta födda -93 och -94, ryckte under måndagen in vid Gävleborgsgruppen för Grundläggande Militär Utbildning.

Alexandra Lewinter från Gävle var en av rekryterna som varit på plats sedan klockan åtta i morse. Under den första dagen skrev de in sig, bekantade sig med varandra och hämtade ut sina vapen.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag vet inte riktigt vad jag har gett mig in på. Men det blir kanske att hantera vapen, det är något som jag aldrig gjort och har en liten smårädsla för.

Hon tror att det kommer att bli tre intressanta, men även påfrestande månader.

– Jag har bilden av att det kommer att vara stentufft och att man kommer att få fysa som att kroppen värker. Men det ska bli kul. Jag är enormt envis och kommer att klara av det här, säger Alexandra Lewinter.

Daniel Svensson, plutonchef vid Gävleborgsgruppen berättar att det är ungefär hälften tjejer och hälften tjejer som ryckt in i dag.

– Min målsättning är att alla ska rycka ut efter de här månaderna, att de har lärt sig någonting och är anställningsbara för att fortsätta inom försvarsmakten, säger Daniel Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista