1 av 3
Charlotta Netsman vid Besökscentrum för Hälsingegårdar i Järvsö är nöjd med publiken. Foto:Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 3
Paketresor har inte lockat publik säger Victora Jonsson Järvsö Event. Foto:Hasse Persson/Sveriges Radio
3 av 3
Hälsingegården Bommars i Letsbo har haft betydligt fler gäster i år och även lokala Marie Envall. Foto:Hasse Persson/Sveriges Radio

Fler besökare till Världsarvsgårdar

Flera av Världsarvsgårdarna Hälsingegårdar har haft fler besökare i år än förra året. Erik-Andersgården utanför Söderhamn har hittills haft 5000 fler och där väntar också ett större sällskap när kungaparet ska dit på Erik-gatan nästa vecka.

Charlotta Netsman vid, informationscentret på Stenegård i Järvsö är nöjd.

– För oss är det över förväntan. Vi har ju inget att jämföra med eftersom vi invigdes den 25:e maj. Men det har varit jättemycket folk här hela sommaren. 270 i snitt räknade vi den första månaden, det var i juni. Sen var det 400-500 vissa dagar.

Av de sju världsarvgårdarna har flera har många flera besökare det gäller Fågelsjö gammelgård och även Bommars norr om Ljusdal.

– Det har varit bra här på sommaren. Vi har haft en jämn ström av besökare, många är väldigt pålästa och intresserade när de kommer, säger Marie Envall.

Har det varit som du har förväntat dig?

– Ja det har det varit, kanske att det varit några fler som gått guidningarna än vad vi förväntat oss.

Vad är det för människor som kommer?

– Det är svenskar till största delen i år, vi har haft från Skåne upp till Västerbotten och Norrbotten. Även lokalt har folk börjat hitta hit lite mer. Annars har Ljusdalingarna varit lite svårflörtade.

Folk kommer och väljer sitt mål för dagen, Erik Anders i Söderala som exempel har haft 5000 fler besökare än i fjol. Att välja sin egenbesöksgård och egen dag är det vanligaste medan förpackade resor har svagt intresse.

– Inte så jättebra som jag hade hoppats på, det har varit jättesvårt att nå ut till både bussbolag i Sverige och lokalbor berättar Victoria Jonsson på Järvsö event.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista