Bärplockare i Tönnebro kördes under måndagen bort av Kronofogden och polisen. Foto: Pernilla Wahlman/Scanpix.

Bärplockare kördes bort av Kronofogden

"Avhysningarna har gått väldigt lugnt till"
9:44 min

Tidigt i morse anlände Kronofogden och polisen till ett skogsområde i Tönnebro för att köra bort bärplockare. Under de senaste veckorna har flera liknande avhysningar gjorts.

Hösten betyder att lingon och blåbär växer i våra skogar, men även att människor kommer till vårt län med en förhoppning att plocka dessa bär, sälja dem och tjäna en slant.

Samtidigt reagerar flera markägare när bärplockarna slår läger på deras mark. Enligt allemansrätten har man bara rätt att övernatta en natt på samma plats, något som bärplockarna ofta frångår.

Totalt har mellan 4-5 avhysninger skett i Gävleborgslän under de senaste två veckorna. Enligt Denis Cetin, jurist på Kronofogden, har det inte uppstått några problem i samband med dessaavhysningar.

Senast under måndagen avhystes ett hundratal bärplockare från Bulgarien från skogen kring Tönnebro av Kronofogden och polisen.

Men finns det inte en risk att dessa bara flyttar till ett nytt område och så blir det samma problem igen?

– Jo, därför försöker försöker vi förklara vad som gäller. Allemansrätten innebär att man bara får vistas där några dagar maximalt. Man får inte skräpa ner, ställa upp fordon och hugga ner ved mer än vanligt, säger Denis Cetin på Kronofogden.

Elisabeth Salander Björklund, Vd på Bergvik skog, är kritisk till att det kostar 600 kronor per avhyst person för markägaren. Detta ger en stor kostnad för markägaren om det handlar om större grupper som ska avhysas.

– Skälet att vi begär avhysning är ju nedskräpning och att de avverkar träd. Det behövs ett bättre system där polisen snabbare kan få dem att lämna platsen. Däremot vill jag vara tydlig med att vi naturligtvis välkomnar människor som vill plocka bär i våra skogar, säger Elisabeth Salander Björklund på Bergvik skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".