1 av 2
Mannen döms för människorov och grov våldtäkt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2

Åtta och ett halvt års fängelse i Arbråmålet

1:33 min

Den 20-åriga kvinnan ville hyra en lägenhet. Istället våldtogs hon och hölls kvar mot sin vilja. I dag dömdes en 48-årig man till fängelse i åtta och ett halvt år av Hudiksvalls tingsrätt för människorov och grov våldtäkt.

Redan i juli kom Hudiksvalls tingsrätt fram till att åklagaren kunnat visa att 48-åringen lurat den 20-åriga kvinnan till Arbrå under förespegling att hon skulle få hyra en lägenhet av honom. Istället blev hon tillfångatagen, bunden, hotad till livet och våldtagen under flera timmar.

Kvinnan polisanmälde våldtäkten samma dag, den 1 juni och mannen efterlystes. Han greps två dagar senare på polisstationen i Kinna i samband med att han ansökte om pass.

Den 48-åriga mannen har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning, men bedöms inte vara tillräckligt psykisk störd för att han ska kunna dömas till rättspsykiatrisk vård.

Som bevisning har åklagaren under rättegången bland annat spelat upp ljud och visa små filmsnuttar som mannen själv ska ha spelat in under övergreppen.

Mannen dömdes idag av Hudiksvalls tingsrätt till fängelse i 8 år och sex. Mannen ska även betala ett skadestånd på 300.000 till kvinnan.

Straffet motiveras bland annat av att gärningarna varit brutala och innehållit sadistiska inslag, enligt tingsrätten.

Enligt tingsrätten har den 20-åriga kvinnans berättelse om hur händelseförloppet gått till varit mycket trovärdig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista