Svårare att få tag på studentbostad i Gävle

4:47 min

Gävle halkade under tisdagen ner på rankingen över hur lätt det är att hitta studentbostäder. Detta eftersom bostadsgarantin inte lever upp till Sveriges förenade studentkårers krav.

Tänk dig att som ung flytta till en ny stad, träffa nya vänner och börja en helt ny utbildning. Samtidigt är din säng en soffa, eller din bostad bara tillfällig.

Endast fyra av 32 studentstäder kan erbjuda ett boende för studenter inom en månad, enligt en rapport från Sveriges förenade studentkårer som presenterades under tisdagen. Gävle är inte en av dessa städer.

Gävles bostadsgaranti uppfyller inte kårens krav på grund av för långa pendlingstider. På skalan i rapporten finns tre olika färger, där Gävle detta år halkade ner från "grön" till "gul", för att indikera att det har blivit svårare att få tag på en bostad.

Linn Holward från Östervåla studerar till förskolärare i Gävle. För henne var bostadsgarantin en viktig pusselbit i att hon valde just Gävle som studieort. Hon fick en studentbostad direkt när hon flyttade till stan.

– Det var en viktig del i valet. Jag visste att det är ännu svårare att hitta bostad i Uppsala, så jag hade kanske tvingats pendla om jag hade bott kvar hemma, säger hon.

Bostadsgarantin i Gävle omfattar studenter som läser minst 15 högskolepoäng per termin och inte är skrivna i Gävle redan. Studenterna måste anmäla sitt intresse för bostadsgarantin senast två veckor innan kursstart, och kommunen garanterar boende senast två veckor efter terminsstart.

Emma Walheim pluggar till mäklare. Hon har haft det tuffare med att hitta en bostad. I början av sin studietid pendlade hon från Uppsala eller sov hos vänner. När hon väl fick en lägenhet var den i ett stökigt område där hon inte kände sig trygg. Till sist köpte hon en lägenhet.

– Och jag har hört att det har blivit svårare för studenter även här i Gävle. Så jag vet inte hur det ska gå för dem som kommer nu, säger Emma Walheim.

Enligt den nya rapporten förekommer det att studenter i Gävle som omfattas av bostadsgarantin erbjudas bostad på upp till en timmes pendlingsavstånd från skolan. Studenter kan nämligen erbjudas bostäder även utanför kommunen, i exempelvis Sandviken och Ockelbo.

– En bostadsgaranti ska garantera ett tryggt och långsiktigt boende inom rimlig tid, annars kan det inte kallas bostadsgaranti. I många fall är den utlovade bostadsgarantin helt enkelt falsk marknadsföring, säger SFS vice ordförande Erik Pedersen i ett pressmeddelande.

Just nu ligger ett 40-tal studentbostäder ute på Gavlegårdarnas hemsida. Dessutom finns ett knappt 50-tal annonser där privatpersoner annonserar efter inneboende att hitta på kommunens hemsida.

P4 Eftermiddag Gävleborg

eftermiddag.gavleborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista