Kraftiga tågförseningar idag

Det kan bli kraftiga tågförseningar idag då det har blivit kontaktfel i tågväxlarna. Problemet har uppstått då man har övergått till nya kontakter som nu tydligen inte fungerar.

För att inte några olyckor ska ske så har nu Banverket beslutat att tillfälligt sätta ned hastigheten till max 40 km på det svenska järnvägsnätet. SJ vet ännu inte hur stora förseningarna blir eller hur länge de kan pågå, efter Banverkets beslut sent på fredagskvällen att kontrollera 7 000 växlar i det svenska järnvägsnätet.
 -Det är svårt att säga ännu, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour. Så fort vi har information till resenärerna lägger vi ut den på vår hemsida.
-Men det är klart, konsekvenser blir det ju om man måste köra i 40 kilometer i timmen genom växlar där hastigheten normalt är 70, 90 eller 100 kilometer i timmen. De tär en väldig skillnad.
Connex, som bland annat driver tågtrafik från Göteborg och Stockholm till Norrland, räknar för stunden med förseningar på mellan 10 och 90 minuter under lördagen.