Att lämna sitt barn på förskola för första gången kan innebära en stor separationångest för föräldrar och barn. Foto: Hasse Holmberg/ SCANPIX

Sorgligt att lämna barnen på förskolan

"Ytterst få barn har problem med inskolning"
0:50 min

Skolstart och du ska för första gången lämna i från dig ditt barn på förskolan. Många föräldrar får separationsångest vid inskolningen. Före detta förskolepsykolog Kent Öst menar att det endast är ett vuxenproblem.

Sorg, oro och stress. Föräldrar som lämnar sitt barn på förskolan för första gången genomlider många känslor. Vi ställde frågan till lyssnarna i dag om hur det känns att lämna sitt barn på förskolan. En av dem som hörde av sig var den före detta förskolepsykologen Kent Öst, som i 25 år åkt runt till förskolor i Gävleborg och hjälpt såväl personal som föräldrar. Han menade att föräldrar led mer av separationen från sina barn än tvärtom.

– Ytterst få barn har problem med inskolning, det brukar gå bra för de flesta, säger han, men tillägger att vi kanske skolar in barnen i lite för ung ålder i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".