1 av 3
Arbetssökande Elena Bratko tycker att det är bra att aktivitetsrapporterna kan skrivas in direkt i datorn. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 3
Den som vill ha A-kassa måste skriva rapport, konstaterar Arbetsförmedlare Anders Ihrén. Foto: Tomas Groop / Sveriges radio
3 av 3
Arbetssökande Ylva Johansson är kritisk till rapport-tvånget. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Tuffare krav på arbetslösa

1:45 min

Arbetssökande som vill ha kvar rätten till A-kassa måste från och med 1 oktober varje månad lämna in skriftliga så kallade aktivitetsrapporter till arbetsförmedlingen. Syftet med rapporterna är att den arbetslöse ska tvingas söka jobb aktivt och sedan också kunna visa upp resultatet av sina ansträngningar.

Nu skärps kraven på arbetslösa med A-kassa. Redan i dag måste den arbetslöse förbinda sig att aktivt söka jobb aktivt för att få arbetslöshetsersättning. Men från och med 1:a oktober ska arbetslösa som vill ha sina pengar dessutom vara tvungna att varje månad lämna in skriftliga redovisningar om sitt arbetssökande. Det berättar Anders Ihrén, arbetsförmedlare vid arbetsförmedlingen i Gävle.

 – Det kallar "aktivitetsrapport". Den ska varje månad redovisa vad den arbetssökande har gjort för att lösa sin situation på arbetsmarkanaden, säger han.

Risk för bakläxa

Rapporten som är obligatoriska måste enligt det nya regelverket komma in i tid och redovisningen av jobbsökandet måste kunna godkännas. Annars blir det bakläxa, konstaterar Anders Ihrén:

 – I tveksamma fall rapporterar vi vidare till A-kassan som då får utreda om ersättningen ska påverkas. Vid upprepade försummelser riskerar den arbetslöse att bli helt utan ersättning, säger han.

 Arbetsförmedlingen får mer jobb

Rapportskrivandet ska successivt införas som rutin för alla arbetslösa och från och med 1 januari uppskattas att närmare en halv miljon arbetssökande i hela Sverige kommer att ha den här blåslampan i baken varje månad. Det innebär också att mer byråkrati på arbetsförmedlingen säger Anders Ihrén.

 – Det kommer att bli många rapporter att hantera och fler uppföljningar. Men också ett mer strukturerat arbete för oss på förmedlingen, säger han.

Arbetslösa känner sig straffade

 De kritiska rösterna till reformen har inte uteblivit. Som arbetslös gör man ju allt för att få jobb - påtvingad rapporteringsplikt känns därför som ett misstroende. Det säger den tidigare Korsnäsanställda Ylva Johansson som nu söker nytt jobb.

 – Ja, det tycker jag. Så känns det. Alla vi arbetslösa gör ju redan så gott vi kan.

 Samtidigt kommer hon förstås snällt att foga sig i reglerna:

 – Jag har ju inget annat val. Annars blir jag väl bestraffad, säger Ylva Johansson.

 Bidragsfuskarna ska sättas dit

Arbetssökande Elena Branko är däremot positiv till kontrollen och accepterar därför byråkratin. Det är viktigt att ingen tillåts åka snålskjuts, tycker hon.

 – Det är bra att man försöker komma åt fuskarna. Vi betalar alla skatt och måste veta att pengarna hamnar på rätt ställe. Och blir det för mycket administration på arbetsförmedlingen kan vi arbetslösa kanske söka jobb där i stället, skrattar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista