Evelina Envall från Letsbo jagar gärna björn med sina hundar. Foto:Hasse Persson/Sveriges Radio

Med björn i sikte när jakten börjar

Björnjakten börjar idag
1:33 min

I dag börjar årets björnjakt. I Gävleborg drar hundratals jägare att till skogs för att fälla någon av de 37 björnarna som får skjutas innan jakten avbryts senast andra halvan av oktober.

En av de jägare som är ute i björnskogen är Evelina Envall i Letsbo.

– Jag är uppväxt med jämthundar, då föll det sig naturligt att jaga älg. Sedan när vi flyttade ner till Småland så jagade vi vildsvin, sedan har björnstammen ökat och hundarna följer björn. Så det har automatiskt blivit björnjakt, berättar björnjägaren Evelina Envall.

Någon brist på vilt i området är det inte enligt Evelina.

– Vi har mycket vilt, alla de här rovdjuren. Men vi har definitivt mycket björn

Hur många fälldes förra året?

– I vårat lag fällde vi två stycken första veckan, året innan fällde vi också två stycken första veckan.

37 björnar får skjutas i årets jakt, det är 11 färre än förra året och efter en spillningsinventering har länsstyrelsen kommit fram till att det är 10 procent av de ca 370 som vandrar i våra skogar. De flesta i västra Hälsingland och Ockelbo.

I kustkommunerna finns färre björnar och färre björnjägare och det är inte lätt att se en björn ens för jägare.

– Vi ser spår, men det är inte så ofta man ser. Man ska vara glad om man ser björn. Det är betydligt mycket mer björn än vad vi ser.  Man ser i skogen att de plockat bär och rivit stubbar.

Har du varit rädd för björn någon gång?

– Javisst, första gången jag såg en björn var jag 18 år och körde bil. Då fick jag björnfross. Så jag förstår de som blir rädda. Numera blir jag inte rädd, björnar är jättesnälla djur. Man ska vara glad när man ser dem, säger Evelina Envall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".