1 av 2
Henrik Johansson med en 160 kilo björnhona som fälldes vid femtiden på onsdagsmorgonen i Hälsinge-Nybo. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
2 av 2
Henrik Johansson Letsbo var första ut att fälla en björn vid årets jakt tillsammans med sin lajkor. Foto:Hasse Persson/Sveriges Radio

8 björnar skjutna under björnjaktens första dag

1:33 min

I gryningen i morse startade årets björnjakt. Det blev en pangstart för många jägare och redan efter fyra timmar hade sju björnar fällts.

Först ut var Henrik Johansson från Letsbo som sköt en björn för sina två hundar i skogarna kring Hälsinge-Nybo norr om Ljusdal.

– Jag fick syn på en björn när jag for upp i skogen och släppte på hundarna på den, och de fick fast den ganska fort. Sen fick jag till en smäll så att den gick i backen på ett skott.

Henrik Johansson i samarbete med sina två Laikor. Han var först ut och björn två kom något senare i Voxndalen och redan efter fyra timmars jakt hade sju av 37 tilldelade björnar fällts. Två i Ljusdals kommun, tre i Ovanåker, en i Ockelbo och en i Sandviken.

Jakttillsynsman Hans Blomgren inspekterade den tio år gamla björnhonan på 160 kilo.

– Jag letar efter parasiter och maskar som de har hittar på björnar norrut. Men här kan jag inte hitta något.

Skytten Henrik Johansson som fällt sin andra björn var vid gott mod.

– Man är ju alltid glad när man kommer in på och får dit ett skott. Det är inte alltid det lyckas, så det är en kanonstart på jakten i år, det får man lov att säga.

Gömde den sig?

– Nej, den stod mellan gallringsskogen och plantering. Hundarna kom upp till mig en vända när de fick syn på mig, sedan vinkade jag åt dem, då flög de ner på björnen igen. Då gjorde björnen ett utfall och kom upp mot mig, då fick jag till en smäll på 20-30 meter och då gick han i backen, berättar Henrik Johansson

Tre björnar har skjutits i Ovanåkers kommun, två i Ljusdal, en Ockelbo och en i Sandviken samt en björn där orten inte är känd. Det innebär att 29 björnar återstår av tilldelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista