Cecilia Belin, personal shopper Foto: Ola Sterling
P4 Morgon

Så undviker du onödiga köp i höst

1:20 min

Kanske är det dags att förnya höstgarderoben, men hur ska man gå tillväga? Spontanköp av kläder som stannar större delen av sin tid i garderoben. Men att istället tänka igenom sina köp och inte handla ett enskilt plagg åt gången är tips från Cecilia Belin, som är Personal shopper i Gävle. 

Köphets och trender känns som bekanta begrepp i en alltmer modemedveten värld. Många klagar över att man inte har några rena kläder, men ändå är garderoben mer än halvfull. Hur kan man göra för att undvika att det blir så?

– Först brukar jag tipsa om att plagget som du håller i är billigt eller dyrt, det spelar ingen roll, tänk igenom vad du har hemma. Ställ frågor till dig själv: Vad kan jag ha det här plagget till? Vad är användningstillfället, och passar det in med övriga garderoben? Ofta lockas man över att köpa något som inte passar in, men som enskilt är snyggt, säger Cecilia Belin som är Personal shopper.

Reapriser och andra billigare alternativ behöver enligt Cecilia Belin inte vara smartare köp. Det är snarare då vi inte tänker efter till vilket användningsområde plagget passar in.

– Det är framförallt där vi spenderar onödiga pengar.

Men går det att spara genom att köpa?

– Ja, det handlar om planering, framförallt med basplagg. Det är lika bra att lägga kanske en hundralapp extra, vilket kanske låter mycket på ett basplagg, men det är oftare bättre kvalité och håller betydligt längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista