19-åring inför rätta för skjutningar i Söderhamn

1:28 min

Idag ställdes en 19-årig man inför rätta åtalad för flera skottlossningar i Söderhamn under december i fjol. Det handlar om sönderskjutna fönsterrutor och busskurer runt om i Söderhamn.

Av de totalt 40 polisanmälningarna har åklagare Sebastian Flodström endast åtalat mannen för elva fall av skadegörelse.

– Det har bara gått och bevisa det han erkänt, och han har erkänt den omfattningen som åtalet avser.

Vilken bevisning finns?

– Det är dels hans egna erkännande, sedan är det beslag av den aktuella pistolen som har använts, det är kulor. Pistolen har hittats där han har pekat ut att den ska finnas, säger åklagare Sebastian Flodström

I december i fjol var det många i Söderhamn som kände stor oro och tog illa vid sig. Någon åkte runt i kommunen och sköt sönder fönster, entrédörrar, bilrutor och busskurer.

Till och med polishuset besköts. Totalt fick polisen in ett 40-tal anmälningar.

Mannen har erkänt elva av de anmälda brotten.

– Det handlar bland annat om fyra glasrutor på Norrtullskolan och sju busskurer runt om i Söderhamn.

Skadegörelsen uppgår till knappt 139.000 kronor.

– Jag kommer att yrka på ett fängelsestraff i det här läget utifrån att brottslighetens straffvärde ligger över dagsbotsnivå, då har man möjlighet till villkorlig dom i förening med kanske samhällstjänst och dagsböter. En skyddstillsyn utifrån att det finns behandlingsbehov, eller fängelse.

– Här har den tilltalade inte behagat inställa sig till frivården, så frivården har inte kunnat göra någon utredning kring hans behov av eventuellt stöd, eller hans lämplighet för samhällstjänst. Som jag ser det har jag ingen möjlighet att yrka på något annat än ett fängelsestraff, sen får vi se vad tingsrätten dömer till, menar åklagare Sebastian Flodström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista