1 av 3
Arbetet med ett dubbelspår vid Gamla Uppsala påbörjades i dag. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 3
Göran Unger, ansvarig för infrastrukturfrågor på Region Gävleborg. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.
3 av 3
Catharina Elmsäter-Svärd, moderat infrastrukturminister. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Nytt dubbelspår ska förbättra för pendlare

7:42 min

I dag inleddes arbetet med att bygga ut järnvägen till ett dubbelspår förbi Gamla Uppsala. En av de sista sträckorna mellan Gävle och Uppsala som fortfarande är enkelspår.

Catharina Elmsäter-Svärd, moderat infrastrukturminister, var på plats och invigde byggstarten.

– Framförallt handlar det om att tågen får mer kapacitet, det blir lättare att köra om. Det blir betydelsefullt för de som arbetspendlar som ska kunna lita på att tågen går, säger hon.

Hur lång tid tar arbetet?

– Hela den här sträckan med dubbelspår mellan Gävle och Uppsala ska vara klar 2017.

Catharina Elmsäter-Svärd menar att arbetet kan innebära en del besvär för resenärerna, men att det kompenseras av att det kommer att bli bättre för tusentals personer när arbetet är klart.

Göran Unger, ansvarig för infrastrukturfrågor på Region Gävleborg, tycker att det här är en av de viktigaste tillväxtfrämjande åtgärderna som pågår just nu i regionen.

-- Det blir lättare att arbetspendla och företagen kan få kompetensförsörjning inom ett större område, säger han.

Det finns även förespråkare som vill bygga dubbelspår längs Ostkustbanan längre upp i landet, från Gävle till Hudiksvall och upp mot Sundsvall.

–  Men där går det trögare. Det är en viktig åtgärd för oss i länet, vi har ideliga förseningar och inställda tåg. Förhoppningen är en dubbelspårsutbyggnad i ett första steg till Söderhamn. Det är en livsviktig åtgärd för hela regionen, säger Göran Unger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista