Foto: Erik G Svensson/Scanpix

5 000 kronor extra för förstelärarna

"Vi har väntat länge på att det ska hända något inom lärarkåren"
1:43 min

20 lärare i Gävle kommun kan numera kalla sig "förstelärare". Deras jobb, förutom att vara lärare, blir att coacha kollegor och att driva projekt som förbättrar undervisningen.

– Vi har väntat länge på att det ska hända någonting inom lärarkåren, säger Tanja Kurvinen, lärare i svenska och engelska på Stora Sätraskolan i Gävle.

 
 

Från och med den 1 juli kan lärare som kan visa på fyra års vitsordat arbete, ansöka om att bli förstelärare och därmed få 5000 kronor extra i månadslön. Om man har dessutom avlagt examen på forskningsnivå kan man söka tjänsten som lektor och då få 10 000 kr extra i månadslön.

 

Högre lön och högre status

Tanja Kurvinen är lärare och är positiv till de nya lärartjänsterna.

– Lärare får möjlighet att få högre lön och jobba mer målmedvetet med att öka måluppfyllelsen och att utveckla verksamheten.

Årets anslag från regeringen på 187 miljoner kronor fördelas på kommunerna efter antal elever. Nästa år anslås 468 miljoner kronor. Totalt gäller statsbidraget för tre år, men sedan är tjänsternas finansiering oklar. Därför har Gävle kommun valt att tidsbegränsa förordningarna på tre år.

– Vi har inte haft jättelång tid att rigga de här förhållandena, säger Frank Stoor som är förvaltningschef på Barn och Ungdom i Gävle. Men han är övertygad om att de nya tjänsterna behövs.

– Det är viktigt med förstelärare. Det här är en satsning för att nå skolans mål, säger han.

 

Risk för avundsjuka

Att lärarna får nya karriärsmöjligheter ska förbättra undervisningen och höja statusen på läraryrket. Men visst kan det skapa en del avundsjuka i lärarrummet.

– Naturligtvis skulle det kunna bli så. Alla lärare gör ju ett bra jobb och utvecklar verksamheten på sitt sätt. Men jag hoppas att det blir positiva effekter av det, säger Tanja Kurvinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".