Så här marknadsförs Hudiksvall i reklamfilmen. Foto: Skärmdump

Reklamfilm ska få folk att flytta till Hudiksvall

6:06 min

Just nu rullar en reklamfilm i TV4 som ska marknadsföra Hudiksvalls kommun. Den 20 sekunder långa filmen är tänkt att locka folk att flytta till kommunen och sammanlagt har runt 500 000 kronor lagts på reklamtid i tv samt att ta fram filmen.

Av den dryga halvmiljonen gick 25000 kronor till produktionskostnad för filmen och resten till att köpa reklamplats i TV4.

– Själva sändningen har kostat 480 000 kronor och själva produktionen har kostat ungefär 25 000 kronor, säger Jonas Holm som är moderat kommunalråd.

Är det välinvesterade pengar tycker du?

– Ja, det tycker jag.

Kritik på Internet
Men på Internet har filmen fått kritik för att göra Hudiksvall en björntjänst snarare än att marknadsföra kommunen. Påbeskrivs filmen i kommentarsfältet som "en kalkon" och "tafflig" och också i kommentarsfältet på Youtube är kritiken hård.

Sara Haag är reklamfilmsregissör och manusförfattare med lång erfarenhet från marknadsföring och hon håller med om att filmen lämnar lite övrigt att önska.

– Jag tänker att den inte är så filmisk och att det är lite gammeldags att säga vad man vill att folk ska känna. Det är mer som en moodboard för filmen som säger "det här vill vi väcka". Sedan känns den här grafiklösningen lite daterad och inte så sofistikerad. Men jag förstår syftet att man ska komma och tycka att Hudiksvall är härligt och så. Det är svårt att ta in konsulttjänster och bedöma sådant man inte jobbat med, här måste det varit någon som sagt att "det här kommer bli jättebra" och så blev det inte jättebra, säger hon.

Hoppas på inflyttning
Men Jonas Holm tycker att man ska se till filmens fördelar och hoppas att den får folk att flytta in till kommunen.

 – Jag är ingen expert på reklamfilm men det är olika vad man gillar och man har olika upplevelser så jag vill inte säga att filmen är bra eller dålig utan det är en film som ska lyfta fram Hudiksvall som går just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista