1 av 4
Lin Ding och Angela Huang söker jobb. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
2 av 4
Mats Nyberg på Arbetsförmedlingen i Gävle tror att många ser säsongsjobb som en möjlighet att få arbetslivserfarenhet och skapa nätverk. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
3 av 4
Branäsgruppen med personalchef Karin Svärd ska rekrytera 500 personer till vintern. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
4 av 4
Fredrik Skagerlind söker jobb i fjällen. Gärna inom skiduthyrning eller något annat serviceyrke. Foto: Love Liman / Sveriges Radio

Drömmen om fjällen eller tuff arbetsmarknad?

"Jag har aldrig varit i fjällen"
2:14 min

Just nu anordnar Arbetsförmedlingen en mässa i Gävle för att locka arbetssökande till jobb i fjällen. Och frågan är om det är drömmen om fjällen eller den tuffa arbetssituationen hemma som gör att intresset för mässan ökat under de fem år som den funnits.

Jennifer Widell och Marika Hamrén är ett två kompisar som söker sig till fjällen i vinter. De berättar varför de vill åka dit.

– Vintern, snön människorna och fritiden, säger Jennifer Widell.

– Jag har aldrig varit i fjällen, så det lockar nog mest. Och så att få prova på något nytt, säger Marika Hamrén.

Ja, nog lockar fjällvärlden många, i synnerhet unga. Men för Angela Huang och Lin Ding är det inte drömmen om fjällen som tagit dom till Arbetsförmedlingens fjällmässa.

– Vi har inte varit här så lång tid så det är lite svårt för oss att hitta jobb här i Sverige.

Och intresset för den här typen av säsongsjobb har ökat under de fem år som mässan hållits. Det berättar Mats Nyberg på Arbetsförmedlingen i Gävle. Delvis beroende på att upplevelsen lockar många unga men samtidigt för den tuffa situationen på arbetsmarknaden.

– Om man ser till Gävle så är det rätt svårt att få jobb här. Då kan det här vara ett steg att komma ut, träffa människor, bygga nätverk, få referenser och få erfarenhet för att sedan få ett arbete på hemmaorten. Man kanske åker iväg och jobbar i några säsonger och får upp lite erfarenhet och referenser och sedan har man lättare att komma hem och få ett jobb hemma. Det tror jag är viktigt.

Och Karin Svärd, som är personalchef på Branäsgruppen som bland annat driver Kungsberget, håller med om att säsongsarbetsgivarna på sätt och vis gynnas av att det är svårt att få fasta jobb.

– Visst är många av de som söker arbetslösa. Men många av dem kanske inte vill ha fasta jobb. För många ungdomar är inte fast jobb målet de första åren. Då vill man kanske ha lite äventyr. Man vill prova lite, man kanske är mellan skolor. Visst det finns fler sökande men säsongsjobb är alltid populärt, säger hon.

Fredrik Skagerlind gick ut gymnasiet nu i sommar och söker nu jobb inom skiduthyrning eller något annat servicejobb. Han och tycker att säsongsjobb passar bra medan han funderar på vad han ska göra framöver. Och en del kompisar som redan har varit iväg har berättat om hur det är att jobba i fjällen över vintern.

– Att det är skitskoj. Mycket ungdomar och mycket åkande.

Och lite festande kanske?

– Precis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".