Leif Fernqvist, föreståndare på Gumpels fritidsgård, har hört förslag om stängning. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Gumpels i Bollnäs hotas åter av stängning

1:26 min

Uppropet "Stäng inte Gumpels" cirkulerar just nu på Facebook. En tjänstemannautredning föreslår en stängning från årsskiftet, information som även facket fått ta del av. Hundratals ungdomar i Bollnäs riskerar att stå utan lokal när kulturförvaltningen ska spara pengar. Förslaget har inte behandlats politiskt än.

 Det är inte första gången som Gumpels fritidsgård i Bollnäs är hotad av nedläggning men den här gången är föreståndaren Leif Fernqvist orolig för att det kan bli verklighet.

– Vi har varit på tapeten så många år så en vacker dag så kanske de lyckas.

 Uppropet på Facebook, Stäng inte Gumpels startades i onsdags och på torsdgen hade inlägget 500 delningar.

– Tydligen är det stor aktivitet!

Vad tänker du om det?

– Jag blir glad, jätteglad att man får en sån respons för Gumpels. För Gumpels är i dag känt över hela landet. I de här kretsarna är vi lika kända som Frysen i Stockholm

Gumpels fritidsgård ligger på det gamla Sj-området i Bollnäs. I lokalen där skatehallen håller till reparerades det tidigare lok.
På Gumpels finns också ett café, bio, musikrum och dansrum.

Hit kommer ungar i alla åldrar säger föreståndaren Leif Fernqvist.

– Vi har sån åldersspridning från fyra-fem till 45.

– Förra året hade vi ett snitt på över hundra ungar per kväll, alla kategorier. Det finns både tjejer och killar och det kommer många utifrån. Orsa, Mora, Falun, Gävle, Sandviken och Hudiksvall som alla älskar det här stället.

Om det blir verklighet och det här stället stängs. Vad händer då?

– Det vågar jag inte ens tänka på!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista