Henrik Johansson med en 160 kilo björnhona som fälldes vid femtiden på onsdagsmorgonen i Hälsinge-Nybo. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio

Bör jägarnas triumferande jaktbilder förbjudas?

12 min

Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström säger nej till triumferande jaktbilder och har stoppat all publicering av jägare som poserar med skjutna björnar. Rätt eller fel, vad tycker du?

Just nu pågår björnjakten och efter att man skjutit en björn är det vanligt att jägaren tar en bild på sig själv och sitt byte.

Men det här gillas inte av alla. Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström skriver på sin blogg att han anser "att dessa bilder i många fall är makabra. Mitt intryck är att de fällda djuren mer eller mindre förnedras på dessa bilder."

– Väldigt många läsare, har jag upplevt, tycker att de far illa av att se de. Jag tycker själv inte om när man arrangerar bilder på det sättet att man poserar med de döda djuren. Många tror att det här är ett förbud som gäller mot jaktbilder, det är det inte. I jakten så dör djur, det är hela vitsen med det, och vi ska skildra verkligheten. Men arrangerade bilder där man poserar med sitt fällda byte, de publicerar vi inte. Det är det beslutet gäller, säger Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström.

I P4 Eftermiddag debatterades om det är rätt eller fel att inte visa bilder på fällda björnar. Anders Ljung som är chefredaktör för tidningen Jakt&Jägare tycker att Nordströms beslut var felaktigt.

– Jag tycker att problemet är att hans publicistiska beslut bygger på en väldigt fördomsfull och okunnig bild på jakt och fiske. Och argumenten för beslutet känns inte trovärdiga. Dessutom finns en risk att han fjärmar Arbetarbladet från en stor och viktig del i läsekretsen i jägarlänet Gävleborg, menar Anders Ljung, chefredaktör på Jakt&Jägare.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista