Herbert Sarria, kaffeproducent, och Landshövding Barbro Holmberg. Foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio

Lokalproducerat: rätt för kungliga smaklökar

1:36 min

På torsdag nästa vecka besöker Kungen och Drottningen Gävleborgs län, som en del i deras turné genom Sveriges alla län med anledning av Kungens 40 år på tronen. Gävleborgsbesöket kommer för kungaparets del avslutas med en middag på Gävle slott.

90 procent av det som serveras under kungamiddagen är närproducerat i länet - men exakt vad det blir är hemligt.

Men Yasmin Mossberg som  är husfru på Gävle Slott är hemlighetsfull med exakt vad som står på menyn.

– Vi börjar med en förrätt, bland annat från min trädgård. Och lamm kan jag säga, för de var inte representerade här idag. Jag besökte en lammuppfödning i våras, det är kul att se hur mycket kärlek djuren får innan de går till slakt. Sedan kommer det en dessert baserad på Café Sarria, sedan blir det kaffe avec och en liten petit four som har döpts till Estelle.

Varför producera en lokalproducerad meny till kungaparet?

– Dels är det väldigt gott, det andra är miljöfrågor. Det är mat som inte behöver transporteras över halva jordklotet utan det finns i närheten. Det tredje är att jag får möjlighet att marknadsföra den lokala maten och de lokala matproducenter som vi har i det här länet, säger Barbro Holmberg som är landshövding i Gävleborgs län.

En av de lokala matproducenterna som kommer att delta i kungamiddagen är  Heber Sarria, lokal kaffeproducent från Gävle.

Det är kaffe som är producerad på våran egna familjegård, den ligger i Colombia. Som jag säger till mina kunder, så nära kaffe kan du komma, för jag har själv odlat och plockat. Det smakar lite av syrlighet. Som en god colombiansk kaffe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista