1 av 2
Pensionären Curt Wall i Skutskär tycker att gatubelysningen är skamligt dålig. Foto: Tomas Groop /Sveriges Radio
2 av 2
Dålig belysning ökar risken för brott säger Lillith Palosaari (tv) och Jennifer Wistedt. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio.

Älvkarleby spar på lyset

1:49 min

Det är rena mörkret i Skutskär! Det anser pensionären Curt Wall i Skutskär som när augustimörkret nu tätnar inte längre vågar gå ut på kvällarna efter klockan 23.00. Då släcker nämligen Älvkarleby kommun gatubelysningen och det blir på många håll svart som i en säck.

Pensionären Curt Wall har flera gånger reagerat över den dåliga belysningen, men det var när han mitt i natten klev av tåget vid Resecentrum i Skutskär som måttet var rågat.

– Det var så mörkt att jag inte såg var jag satte fötterna. Jag skulle gå ner genom gångtunneln mot centrum, men kunde inte se stegen i trappan, säger han upprört.

Det råder ingen tvekan om att Curt Wall inte är nöjd med Älvkarlebys usla gatubelysning:

– Det är rent skamligt dåligt. Det är skämmigt dåligt av en kommun att bete sig på det här viset, säger han.

Oro för olyckor och brott  
Risken för att snubbla i mörkret är kanske störst för pensionärerna, men också de unga mammorna Lillith Palosaari och Jennifer Wistedt i Skutskär är kritiska till den dåliga belysningen. Det känns inte säkert i skuggorna, tycker Lillith:

– Föräldrar säger ju till sina döttrar att vara försiktiga och vistas där det är ordentligt belyst. Men hur ska de kunna göra det, när det är nedsläckt på gator och torg, säger hon.

Väninnan Jennifer Wistedt är av samma åsikt.

– Det är många mörka områden och det känns obehagligt. Det tycker nog de flesta, säger hon. 

Tidigt läggdags i Älvkarleby
Kanske är det därmed bäst för invånarna i Älvkarleby att krypa i säng senast redan klockan 23.00 på kvällen. Det är nämligen kommunens policy att två av tre gatlyktor SKA släckas vid den tidpunkten. Det berättar Bert-Ola Dahlgren, chef för Samhällsbyggnadsförvaltningen i Älvkarleby:

– Vi släcker ned efter klockan elva. Det beslutet bygger på att vi har ambitionen att spara på energi, säger han.

Bert-Ola Dahlgren förnekar inte att den policyn också minskar kommunens kostnader:

– Det är klart att vi spar pengar, men ytterst handlar det om att värna miljön. Det finns många kommuninvånare som tycker att det är viktigt, hävdar han.

Rutinerna kan komma att ändras
Enligt förvaltningschefen Bert-Ola Dahlgren har kommunen inte vägt de lägre energikostnaderna mot de ökande kostnaderna för olycksfall och brottslighet som sparsam gatubelysning eventuellt kan föra med sig. Han utesluter emellertid inte att den diskussionen kan bli aktuell när belysningssystemet har förnyats nästa år.

– Vi håller på att byta ut alla gamla lampor mot lågenergilampor, ett projekt som ska vara klart 2014. När det är klart kan kanske rutinerna för belysningen komma att ändras, säger han.

"Snålheten bedrar visheten"
Ett sådant halvt löfte om nya belysningsrutiner valåret 2014 kan eventuellt betyda att kommunens miljötänkande då får ge vika för invånarnas längtan efter ljus och trygghet i Älvkarleby. För klart är att det i dag finns många som tröttnat på mörkret i Älvkarleby:

– Säkerheten går i det här fallet före miljöhänsynen. Det tycker åtminstone jag, säger mamman Lillith Palosaari.

Och pensionären Curt Wall är lika säker:

– Snålheten bedrar visheten i Älvkarleby. Lys upp i stället och se till att det finns ljus!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista